Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Kålrabbi

Brassica oleracea Gongylodes-gruppen

kalrabbi_brassica-oleracea-var-gongylodes

Kålrabbi har en uppsvälld stamknöl som är mild och god. Knölen, med en diameter på 6–10 cm, kan vara ljusgrön eller violett på ytan. Knölens innanmäte är vitt och knaprigt och kan ätas rå eller kokt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

35 cm

Rekommenderade produkter

kalrabbi_brassica-oleracea-var-gongylodes

Kålrabbi är den kålsort som snabbast ger skörd. Kålrabbi finns även som storväxta sorter på 2–4 kg. De håller länge och blir inte träaktiga. Kålrabbi äts som skalad och är delikat som rå eller kokt.

Kålrabbin trivs på en solig växtplats, i mullhaltig och kalkad lerjord. Den går bra att odla i pallkrage om vattentillgången är god. Odla i Ört & Grönsaksjord eller jordförbättra den befintliga jorden med ko– och hönsgödsel.

Kålrabbi drivs upp från frö. Förkultivering av kålrabbi inleds i april genom att så frön i såjord. Förkultiveringen tar 4–6 veckor. Kålrabbiplantor kan även köpas på våren i välsorterade trädgårdsbutiker. Man kan även prova att så direkt på friland. Omsådd ger en andra skörd per sommar.

När plantorna har fått några karaktärsblad och är avhärdade kan de planteras ut, vanligen i slutet av maj- början av juni. Lämpligt plantavstånd är 15 cm och radavstånd 35 cm. Det innebär 10–15 plantor per kvadratmeter, men om man odlar sorter med stora knölar lönar det sig att minska antalet plantor till under tio per kvadratmeter. En alltför tät plantering ger avlånga knölar, det bildas nödvändigtvis inte en rejält rund knöl.

I köksträdgården rensas ogräset regelbundet bort mellan raderna.

I maj-början av juni skyddas plantorna mot skadeinsekter med hjälp av fiberduk. Skadedjuren kan lockas bort från kålen genom att tagetes planteras i närheten.

Vattna vid behov under perioder med uppehållsväder. Kålrabbi behöver jämn tillgång på fukt och gott om näring för att bli mjälla och fina. Vid torka riskerar de att bli träaktiga.

Sök