Hoppa över innehåll

Hushåll med vattnet – 7 tips för trädgården

Att kunna hushålla med vattnet har blivit allt viktigare i samband med de allt varmare och torrare somrarna. Därför har vi här samlat våra bästa tips på hur du kan vattna hållbart för miljöns skull och få en friskare trädgård på köpet!

Hur mycket vatten som behövs beror på hur jordmånen är. En sandig, lätt jord behöver vattnas oftare än en mullrik lerjord. Vilken typ av växter du har påverkar också mängden vatten som behövs för en frodig trädgård. Nyplanterade växter till exempel, måste vattnas oftare innan de etablerat sig. och torktåliga växter behöver inte vattnas lika ofta.

7 trädgårdstips för att spara på vattnet

1. Punktbevattna

Punktbevattning är en effektiv bevattningsform eftersom vattnet direkt hamnar precis där det behövs. Vattna lite i taget, låt det sjunka ner, vattna igen. Upprepa fler gånger. På så vis rinner vattnet ner på djupet.

2. Svettslang ger jämn bevattning

Om du har odlingar kan du lägga en så kallad svettslang, eller droppslang, längs odlingsraderna. På så sätt får du en jämn bevattning längs hela slangen. Detta är perfekt för grönsaksodlingar och odlingar i pallkragar eftersom jorden längs plantorna hålls fuktig och inget vatten går till spillo.

3. Samla regnvattnet

Spara på dricksvattnet genom att vattna med regnvatten som du samlar ihop. Du samlar enkelt in regnvatten genom att använda en regntunna, eller placera ut hinkar vid stuprören. Sen är det bara att fylla vattenkannan!

4. Gör en vattenkälla av PET-flaska

Ska du åka bort på sommaren är det smart att göra en vattenkälla som kan ge vatten åt dina plantor i flera dagar. Ta en tom PET-flaska och gör små hål i korken (eller botten). Fyll flaskan med vatten och tryck ner den i jorden nära dina växter, så rinner vattnet i lagom tempo under en lång tid. För bästa effekt behöver jorden redan vara blöt, annars töms flaskan snabbt i den torra jorden.

5. Vattna vid rätt tidpunkt

Om du vattnar mitt på dagen en varm sommardag så avdunstar en stor del av vattnet. För att inte behöva använda mer vatten än nödvändigt är det därför bäst om du vattnar på morgonen eller kvällen, när avdunstningen är så låg som möjligt.

6. Undvik bar jord med täckmaterial

För att ytterligare förhindra att vattnet avdunstar från dina rabatter och odlingar bör du undvika att ha för mycket bar jord. Du kan förhindra det genom att täckodla eller lägga ut marktäckning, vilket stoppar vattnet från att avdunsta och jorden kan behålla fukten.

7. Ta hand om jorden

En bra skött jord med årlig jordförbättring håller även fukten bättre vilket gör att vattenbehovet minskar. Förbättra din befintliga jord med Planteringsjord eller Solmull, så att jorden får en bättre fukthållande förmåga. För balkonglådor, amplar och krukor kan du använda U-jord.

Sök