Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Äppelträd

Malus domestica

Ta hand om ditt äppleträd och skörda egna äpplen Hemmaodlade äpplen från ett äppleträd

Att plantera ett äppelträd är att investera i din trädgård. Ett äppelträd som mår bra är en prydnad i trädgården, och skänker dessutom stor skörd under många år.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

300-500 cm

Färg:

Rosa Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar

Ta hand om ditt äppleträd och skörda egna äpplen Hemmaodlade äpplen från ett äppleträd

Äppelträd växer till en höjd av 3-5 m (det varierar beroende på sort och beskärningsmetod). De har ett brett växtsätt och starka grenar som producerar rosa/vita enkla blommor i maj-juni. Det finns många varianter av äppelträd, indelade i sommar-, höst- och vintersorter. Indelningen hjälper oss att veta när frukterna ska skördas samt hur de ska hanteras efter skörd. Äppelträden pollinerar varandra, vilket inte brukar vara något problem i bostadsområden där grannar har äppelträd. Men om trädet ska stå ensligt, plantera gärna två sorter som pollinerar varandra. I Sverige växer äppelträd upp till zon 6.

De äpplen som mognar i början av augusti kallas sommaräpplen. Dessa äpplen har tunt skal och äts direkt, de tål inte någon vidare lagring. Höstsorter mognar under september och äts som de är, de kan förvaras svalt i några veckor, och om du har en god förvaring kan de hålla upp till 2-3 månader. Plocka vintersorter i månadsskiftet september-oktober, precis innan de är helt mogna. Dessa äpplen smakar som bäst när de stått svalt i ungefär en månad. I god förvaring kan de hålla sig bra i upp till 3-5 månader.

Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter. När gropen är grävd, fyll den med vatten och låt vattnet sjunka undan. Jordförbättra sedan trädgårdsjorden du grävt ur med 50% Planteringsjord innan du fyller tillbaka jorden kring trädet. Plantera trädet i samma nivå som den hade i sin kruka. Träd rotar sig snabbare om du binder upp dem mot ett trädstöd. Första året ska trädet stödvattnas regelbundet för att få en bra etablering på växtplatsen. Regnvatten som faller på en gräsmatta har svårt att nå ner till trädens rötter. Avsluta därför din plantering med att gräva bort gräset i en cirkel närmast trädets stam, använd gärna Trädgårdskant för att hindra gräset från att växa tillbaka innanför cirkeln (här står mer om Trädgårdskant). Det är viktigt att inte jorden förblir bar kring trädet, att plantera till exempel marktäckande perenner kring stammen blir vackert, alternativt att täcka jorden med Täckbark. När du gör detta kommer vattnet snabbare att ta sig ner till trädets rötter, och du får ett friskare träd.

Äppelträd ska gödslas varje vår med Gödsel för frukt och bär, för att producera mycket frukt och hålla sig motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur. Gödsla med Trädgårdsgödsel mognad de första sensomrarna, så hjälper du trädet med extra energi att klara av vinterperioden.

Nyplanterade träd behöver skyddas mot rådjur och harar under vintern, och skyddet ska vara kvar tills trädet nästan är fullstort. Rådjuren älskar att feja sina horn mot böjliga småträd på våren.

Gamla och skadade grenar ska beskäras. Beskärning gör man för att ge luft i kronan, så att solen kommer åt alla äpplen. Ditt nya Äppelträd ska uppbyggnadsbeskäras, det betyder att man skapar en grundform som kommer att avgöra hur det vuxna trädet ska se ut. De flesta handelsträdgårdar kan hjälpa dig att göra den första beskärningen redan i butik. Ett gammalt äppelträd som inte har beskurits på länge ska också beskäras försiktigt, då den kan få vattenskott om den beskärs för hårt. Beskär äppelträd på våren innan de börjar växa. Starkt växande träd kan också klippas tillbaka lite lätt i juli.

När du har skördat dina äpplen kan du laga till en fantastiskt god Äppelbruschetta med timjan och honung. Här hittar du receptet!

Sök