Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Hallon

Rubus idaeus

Vilda hallon växer över hela Sverige, förutom det nordligaste Lappland. I trädgårdshandeln finns det många olika sorter av trädgårdshallon att välja bland, både sommarhallon och hösthallon.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

100-200 cm

Färg:

Röd Vit Gröna löv

Blomning:

Midsommar

Skogshallon växer vilt i Sverige i zon I-VI, och ingår i familjen rosväxter. Egentligen är hallon en stenfrukt och inte ett bär, och varje hallon består av många små frukter där varje frukt innehåller ett frö.
Hallonblommorna är självfertila och blommar under hela sommaren. Sommarhallonets blommor bildas på tvåårsskotten, andra året får den sidoskott som blommar och bildar bär.

Bärskörden kan avnjutas i mitten av juli och i norr två eller tre veckor senare. Du kan enkelt känna att bäret är moget när den lossnar lätt från plantan.

En varm, vindskyddad och solig plats är idealisk för hallon. Den trivs i varm och fuktig, något sur jord med ett pH-värde kring 6. Hallon ska inte planteras i närheten av ett vilt hallonbestånd (risk för att få in sjukdomar).

Vid plantering, jordförbättra den uppgrävda jorden med Barkmylla eller Rhododendronjord ifall du vet att du har hög kalkhalt i din trädgård. Hallonplantor ska planteras grunt för att skotten ska må bra, och sättas luftigt, på ett avstånd av 50 cm. Vattna ordentligt första tiden, tills plantorna är etablerade.

Såhär gör du för att göra ett traditionellt hallonland. Plantera hallonplantorna i en rak rad från norr till söder. Sätt ett par kraftiga stolpar på vardera sida om kortsidan på raden, samt tunnare stolpar längs med raden, ungefär med 150cm intervall. Spänn sedan upp en järntråd eller lina mellan störarna, längs med raden. Lagom avstånd mellan raderna är  2-2,5 meter.

Hallon kan även odlas i en större kruka på balkong eller altan. Plantera hallonet i Rhododendronjord, och ge plantan växtstöd.

Det finns olika sorter av både sommarhallon och hösthallon, och det är värt att plantera olika sorter för att förlänga skördetiden och få en variation av smaker. Kom bara ihåg att märka upp dem så att du ser vilka som är vilka, eftersom de ska beskäras vid olika tider på året.

På våren, ungefär när jorden tinat och går att gräva i, ska hallonlandet gödslas med Gödsel för frukt och bär, om du har högt pH-värde i jorden kan du lägga ett lager av Rhododendronjord över gödslet, som en marktäckning. 3-4 veckor senare kan du ge dem en andra gödsling. I juni kan du gödsla hösthallonen en tredje gång med Gödsel för frukt och bär. Efter skörd ungefär i slutet av september, gödsla med Trädgårdsgödsel mognad, för att stärka plantorna inför vintern och få en bra tillväxt följande år.

Under torkperioder behöver hallon vattnas lite extra.

Beskär de gamla skotten på sommarhallon vid marken efter sista skörd. Nya skott kan gallras vid behov, att lämna kvar 6-7 stycken på varje planta är lagom. Alla skott som ser ut att vara skadade eller angripna av sjukdom ska gallras bort. Hösthallon ska beskäras på våren, alla skott skärs ner helt till marken.

Hallon sprider sig lätt, rotskotten ska gallras bort. Det kan enkelt göras med gräsklipparen! Ett sätt att hindra rotskott att komma på avvägar är att sätta Trädgårdskant längs med raderna. När hallonplantorna börjar få minskad skörd, eller vid sjukdomar är det dags att förnya plantorna.

Leta gärna efter ”E-planta” symbolen när du väljer hallon. Då vet du att det är en stark och beprövad sort som står emot sjukdomar och trivs i vårt klimat.

Sök