Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Libbsticka

Levisticum officinalis

Skötselråd och plantering av libbsticka

Libbsticka en perenn ört som används både som krydda och medicinalväxt. Det är en långlivad växt som man ofta kan se växa vid gamla torp. Libsticka ger god smak till soppor och sallader.

Vattenbehov:

Torktålig

Höjd:

100-200 cm

Färg:

Vit Gul

Blomning:

Sensommar

Växtzon:

4-5

Skötselråd och plantering av libbsticka

Libbsticka är en praktfull, högväxande kryddört som är en flerårig perenn. Den kallas även selleriört. Den växer upp tidigt på våren och blir vanligtvis mellan 1-2 m, men kan på välgödslade platser bli upp till 2,5 m. På sensommaren får den höga gula/vita blomflockar. Libbsticka har en kryddig doft och sellerismakande blad. Stjälkarna går att äta som selleri. Bladen, stjälkarna och fröna kan användas både färska och torkade i matlagning. Den är en klassisk krydda i soppor. Men var försiktig vid kryddning, den kan lätt ta över!

Libbsticka används till varma rätter som soppor, såser men kan även användas sparsamt i sallader.  Den har odlats i Sverige sedan medeltiden, den var bland annat vanlig i klostrens örtagårdar. Förr planterade man libbstickan utanför entrén till torpen och husen. Den skulle hålla borta onda saker som troll, häxor, ohyra och ormar. För att vara riktigt säker planterade många en libbsticka vid varje husknut.

Hela växten innehåller medicinskt verksamma substanser men roten har högst koncentration.

Libbstickan är mycket härdig och kan odlas högt upp i norr. Trivs i sol till halvskugga. Mycket lättodlad, kräver inte mycket skötsel. Plocka några blad allt eftersom plantan växer eller de torra fröerna på sensommaren. Bladen kan med fördel frysas som de är, vid torkning förloras en del smak.

Den går även att odla libbsticka som kryddväxt i kruka på fönsterbänken.

Libbsticka härstammar från Afghanistan och Iran.

Libbsticka kan planteras i de flesta jordar, den föredrar djup, mullrik och välgödslad lerjord. Vid plantering, gräv en rejäl grop och jordförbättra med en säck Ört & grönsaksjord. Plantera och vattna. Trivs plantan kommer den att växa på samma plats i många år. Mulcha med R-dress eller Kogödsel på tidig vår innan den kommer upp. Gödsla under sommaren med 1-2 dl/kvm Gödsel för köksträdgården.

Förökning görs med sådd eller delning. Sådd tar lång tid och fröerna kan gro ojämnt, säkrast är att förkultivera inomhus. Så libbsticka i Ört & grönsaksjord, det går också att odla den vidare inomhus men då kräver den regelbunden gödsling med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Delning görs på hösten. Äldre exemplar har djupa, tjocka rotstockar som kan var nog så svåra att dela.

Libbsticka är en frisk växt som sällan drabbas av skador. Torka kan ge bruna blad och om jorden är för blöt trivs den inte heller.

Plocka knippen av blad och häng på tork till vintern.

Sök