Hoppa över innehåll

Vilket gödsel ska jag använda?

Så fungerar olika typer av gödsel

Många upplever att det är en djungel av gödsel att välja bland, och undrar vad som är skillnaden mellan dem. Det vanligaste sättet att gruppera gödsel är att börja med ursprunget. En grov uppdelning är naturgödsel, mineralgödsel och organomineralisk gödsel.

Naturgödsel

Naturgödsel kallas också organisk gödsel. Den har sitt ursprung från växter eller djur. Det kan vara gödsel från djur eller rester efter skörd. Näringsämnena finns från början bundna i komplexa föreningar som växterna inte själva kan ta upp. Naturgödsel behöver därför först bearbetas av svampar, bakterier och andra mikroorganismer. Näringen frigörs med tiden då mikrolivet bearbetar och sönderdelar gödseln i komposten eller nere i jorden. Sen kan växterna ta upp näringen. Naturgödsel innehåller för det mesta alla näringsämnen växterna behöver men inte i så stor mängd. Dessutom är proportionerna mellan näringsämnena inte alltid de rätta för jordens eller växternas behov.

Gränsen mellan vad som kallas gödsel och kompost är inte exakt. Tekniskt ska näringsnivåerna överstiga vissa värden för att vi ska kunna marknadsföra produkter som gödsel. Annars är det en fråga om dosering och högt näringsinnehåll – lägre dosering och vice versa.

100% Naturliga gödsel:

Kogödsel, Pelleterad Kogödsel, Hönsgödsel, Gödsel för köksträdgården, Gödsel för frukt och bär

Mineralgödsel

Mineralgödsel kallas även handelsgödsel eller konstgödsel. Näringsämnena hämtas ur berggrunden eller genom annan industriproduktion. Den här gödseln är oftast inte så komplex utan består av rena salter med de olika näringsämnena. Det går att blanda olika näringssalter och få exakt de näringsämnen växterna eller jorden saknar. Salter är snabbt lösliga i vatten. När saltet löser sig blir näringen i en sådan kemisk form att rötterna direkt kan ta upp den. Därför behövs inte mikrolivets hjälp. Gödseln löser sig i markvätskan och kan direkt tas upp av rötterna. Det är en fördel när man ser att växterna är i behov av näring och snabbt vill åtgärda det. Mineralgödsel innehåller ofta högre andel näringsämnen är naturgödsel. En ensidig användning av mineralgödsel kommer att minska mullhalten i jorden, vilket i sig leder till större risk för läckage av växtnäring till vattendrag

Organo-mineralisk gödsel

Det finns även gödselmedel som är blandningar av naturgödsel och mineralgödsel. De brukar kallas organo-mineraliska eller naturbaserade gödsel. I denna typ finns fördelarna med bägge typer av gödselmedel samlade – högt och välbalanserat näringsinnehåll men även organiskt material som får mikrolivet att blomstra i jorden.

Organomineraliska gödsel:

Gräsmattegödsel Mossa, Gräsmattegödsel Go!, Trädgårdsgödsel Spira, Trädgårdsgödsel Mognad

Vegansk gödsel:

Veganskt gödsel har inte beståndsdelar från djurriket. Den skulle kunna bestå av mineralgödsel men om den är ekologisk kommer växtnäringen enbart från växtriket och/eller mikrolivet t ex kakaoskal, rester från öl- och jästtillverkning och tång från havet.

Veganskt gödsel från Hasselfors Garden:

Gödsel för köksträdgården

Blanda olika sorters gödsel

Det går utmärkt att kombinera olika gödseltyper. Använd alltid naturgödsel som bas. Naturgödsel föder även jorden och dess mikroliv och på köpet får du en jordförbättrande effekt. Mineralgödsel fungerar utmärkt som extra tillskott tillsammans med naturgödsel. Mineralgödseln används för att få snabb effekt och pusha på lite extra. Flytande gödsel ger allra snabbast effekt. I flytande näring finns näringsämnen lösta i vattnet och när det kommer ut i jorden kan växterna genast ta upp näringen. Det kan också vara ett bra komplement till grundgödslingen under varma perioder eller till växter som behöver få fart. Speciellt till växter i krukor och urnor är det bäst att vattna med flytande näring. Det finns både flytande naturgödsel och mineralgödsel. Det går även att göra egen flytande näring genom att låta hönsgödsel eller maskgödsel dra i vatten.

Här hittar du allt om våra gödselprodukter. Läs mer om Gödsel.

 

Sök