Hoppa över innehåll

Trädgård med vita perenner

Skapa en förtrollande månträdgård med vita blommor. De lyser upp även de skuggigaste platserna i trädgården, speciellt under sensommaren när det blomstrar som mest.

Text: Johanna Vireaho
Bilder: Hanna Marttinen

Klä trädgården i vit blomster

Vi skapar vanligtvis trädgårdar utifrån att de ska se bra ut under sommarens ljusaste dagar. Ibland glöms det bort att trädgården även finns där under hela växtsäsongen, från tidig vår till sen höst och från morgon till kväll.

Skapa därför en trädgård med vita blommor, för att även lysa upp sensommarens mörkaste kvällar.

Denna stig leder till en skuggig del av trädgården, upplyst av vita blommor. Det vita kompletteras här med nyanser av lila och blått.

I de skuggiga delarna av trädgården kan du kombinera olika växter som blommar vid olika tidpunkter.

Vita blommor lyser upp trädgården, särskilt i skymningen. Trädgården är som vackrast när solen går ner och träd, utsmyckade med vita blommor bland gröna blad, lyser upp kvällens mörker. När månen lyser ner på trädgården bildas en känsla av mystik, som till och med känns magisk. Det är därför en trädgård med vita blommor som syns i månljuset också kallas en månträdgård eller en månbelyst trädgård.

Anlägg gärna din månträdgård i ett skuggigt hörn av trädgården, då gör den sig bäst. På de soligaste platserna får de vita utsmyckningarna nämligen inte samma möjligheter att lysa upp resten av grönskan.

Vita bär är vackra utsmyckningar till trädgården.

Den vita aklejan är en lättskött sommarblomma – perfekt i den vita trädgården.

Vita blommor under hela växtsäsongen

Under våren kan du plantera vita lökblommor, blomstrande träd och buskar. De första blommorna på säsongen är snödroppar, påskliljor och tulpaner. Våren fortsätter sedan med tovsippa och jätterams. Vita blommor på våren och försommaren hittas även på många blommande träd, såsom körsbärsträd, äppelträd och rönnbärsträd.

Det finns många vita blommor som blommar under sommaren. Löjtnantshjärta, akleja, plymspirea och spetsmössa är bara några alternativ som hade blomstrat vackert i en skuggig trädgård. Mot slutet av sommaren fortsätter astilbe även att blomstra i vitt. På hösten minskar dock utbudet av växter vars blommor lyser upp trädgården. Ett bra alternativ till senblomning är läkesilverax, som blommar under september-oktober. Hortensior bildar även de utmärkta prydnadsbuskar för månträdgården.

Läkesilverax blommar vackert under sensommaren och hösten. De vita blomsterstjälkarna reser sig till ett par meter i höjd och doftar även underbart.

Vita blommor förvandlar gräsmattan till en vit matta.

Komplettera trädgården med bladväxter

Du behöver inte bara plantera blommor i månträdgården, även vitbladiga och silvergrå bladväxter ger en känsla av ljus och variation i grönska. Rosenplister, funkia och kaukasisk förgätmigej lyser upp trädgården med sina fantastiska blad.

Bland de vackra prydnadsbuskarna sticker brokbladig rysk kornell ut, som är en av de bästa och enklaste prydnadsbuskarna att ha i trädgården. Bladen har en vit kant, vilket gör att busken ser väldigt ljus ut. Brokbladig rysk kornell trivs nästan var som helst, men kan gärna användas till att lysa upp de skuggigare delarna av trädgården.

Doftande planteringar

Växter med ett inslag av silver blir otroligt vackra i månträdgården. Plantera ljusa och silvergråa toner såsom silverek, curryeternell vitmalört och jordreva. Många av dessa luktar även väldigt gott vid beröring. Doften anses vara en viktig del av månträdgården och dess sensoriska upplevelser. Fler doftande växter är till exempel schersmin, syren och luktpion.

Plantera gärna en kombination av vita blommor, vackra blad och doftande växter i månträdgården.

Sök