Hoppa över innehåll

Visste du detta om jord?

Är det skillnad på jord och jord? Vad är egentligen skillnaden mellan fabrikstillverkad och naturlig jord?

Att välja jord

Valet av jord kommer påverka dina växter och hjälpa dem gå från skott till blomsterprakt. Bra jord med rätt ingredienser är grunden som skapar förutsättningen för rötterna att utvecklas och skapa mästerverk i trädgården.

I vårt sortiment hittar du flera olika jordar, för olika typer av växter och ändamål. Det som skiljer dem från varandra är näringsinnehåll, struktur och pH-värde, faktorer som vi har anpassat efter olika växters behov. Dessa faktorer gör att det inte finns en jord som är bäst, vilken jord du ska välja kommer varierar beroende på dina växter och vart dessa ska planteras.

Spelar det någon roll vilken jord jag har i trädgården?

Det är jorden som ger växter förutsättningen att trivas och växa. I våra trädgårdar har vi oftast sand- eller lerjord, det går inte att förvandla en sandjord till lerjord eller tvärtom. Däremot kan man förbättra jorden så att förutsättningarna blir de bästa för dina växter. Gå ut i din trädgård, ta lite jord med en fuktad hand och krama den. Lerjorden blir lätt en klump som går att forma medan sandjorden smulas sönder.

Fem snabba om jord

Vad består en kvalitetsjord av?

För att skapa en bra jord krävs det många olika komponenter som ser till växtens alla behov. Det är ofta värt att välja kvalitativa produkter när du ska odla.

Välj rätt jord för planteringen i trädgården eller rabatten

När du ska köpa planteringsjord för växter och odling utomhus behöver du ta hänsyn till vilka växter som ska planteras och var.

För krukor, balkonglådor och odlingsbänkar.

Begränsad yta ställer krav på jorden – näring och vattenhållande förmåga är viktigt. Våra sommarblommor och några av våra populära grönsaker som tomat och chili är otroligt näringskrävande vilket gör att jorden behöver vara kraftigt gödslad.

Lecakulor

Lecakulor är både praktiska och dekorativa.

Tomat & chilijord

Specialgödslad Tomat & chilijord för odling i krukor eller växtbäddar.

Jord för växter inomhus

Växter som ska planteras inomhus har ett begränsat utrymme som bestäms efter storleken på krukan. Det påverkar utrymmet för näring och vatten, vilket ställer krav på jorden.

För kultivering av frö till planta - Såjord

För att ett litet frö ska kunna förvandlas till en härlig planta krävs rätt förutsättningar redan från start. Börja med såjord och när det är dags för omplantering är P-jord eller Reko-jord ett utmärkt alternativ.

Sök