Hoppa över innehåll

Sommarblommor för sol och skugga

Plantera sommarblommor för att lysa upp din balkong, altan eller entré. Var noga med att välja lämpliga växter för både sol- och skuggområdena.

Sommarblommor pryder både balkonger och trädgårdar år efter år. De ger variation och färg och framför allt blommar de under hela sommaren. Att kunna koppla av mitt bland alla sommarblommor är en multisensorisk upplevelse. Valet av växter påverkar atmosfären och designen vid din uteplats, men även mängden skötsel som behövs.

En solig balkong eller terrass dekoreras med fördel med soltåliga sommarblommor, säsongsväxter och suckulenter i medelhavsanda.

Någon slappnar av vid vattnet, medan en annan plockar vissnande sommarblommor. Värt att tänka på är att ju större kruka du väljer för dina planteringar desto lättare är det att ta hand om sommarblommorna, detta då jorden i en liten kruka torkar ut snabbare och mer näring lagras i en större kruka. Använd Hasselfors Gardens U-jord för att uppnå bästa resultat vid plantering av sommarblommor.

Ju större krukan är, desto lättare är det att ta hand om sommarblommor. En stor kruka lagrar mycket näring och fukt i en bra jord. I medelhavsplanteringen växer väldoftande heliotrop, sommarljus och markhumle. Fjäderborstgräs och bronsstarr ger avkoppling och en ängsliknande känsla.

Med sommarblommor kan du ändra atmosfären, utseendet och stilen bland dina planteringar från år till år då många sommarblommor är ettåriga. Sommarblommorna vi odlar går också i trender. Ett år kan ljusa och varma färger vara populärt, ett annat år glider koraller, laxtoner och silvriga bladväxter in i planteringarna.

Att experimentera med sommarblommor är roligt och enkelt eftersom du varje sommar kan dekorera trädgården med nya färger, växter och former. Skulle du tröttna på en sort kan du alltid återgå till det trygga välbeprövade – om inte kan du nästa år prova någonting nytt igen.

Vid behov kan sommarblommor också användas för att skydda en balkong mot vind och nyfikna ögon. Med hjälp av ett klätterstöd eller en spaljé kan klätterväxter även avgränsa ett utrymme från ett annat.

Balkongen som öppnar sig i öster vaknar till den milda morgonsolen. Kvällssolens sista strålar avnjuts sedan på norra balkongen. Här skuggas även balkongen av en frodigt växt klättervildvin. Ljusa och silverfärgade sommarblommor ger känslan av ljus till balkongen.

Sommarblommor kan också odlas som miniträd med stjälkar. Vedartade växter som oleander och eukalyptus är exempel på sådana och ger höjd och frodighet till planteringar.

Vackra omgivningar är en njutning för ögat men genom att lägga till doftande växter i dina planteringar ökar du de sensoriska nöjena.

Oleander är en välkänd prydnadsbuske i Medelhavsländerna, men den är även populär här i norr som säsongsväxt. Den vedartade växten klarar sig bra även i rumstemperatur under vintern, så länge den vattnas tillräckligt. På sommaren älskar oleander soliga förhållanden.

Fjärilar, bin, humlor och andra pollinatörer gillar också sommarblommor. Blommornas rikliga färg- och doftsprakande blomning lockar till sig dessa viktiga pollinatörer.

Jätteverbenan blir stor och passar tillsammans med fjäderborstgräs för soliga förhållanden. Jätteverbenan lockar också pollinerande insekter som fjärilar, humlor och bin.

Ta hänsyn till växtplatsen

Då naturen kan visa sin kraft måste en upplyst trädgårdsmästare ta hänsyn till omständigheterna för växtplatsen. Ibland kan vinden blåsa så hårt att blommorna går sönder och bladen slits. Vanligt är att vinden våldsamt rufsar till bladen på en växt eller skär av blomstammen på en högväxt dahlia. Många höga växter behöver ordentligt stöd på en blåsig plats. Stödet kan till exempel bestå av en bambupinne som är löst knuten runt blomstammen.

Även klängväxter kan skadas av vinden om skotten skaver mot krukan eller balkonglådans kant. Pelargonskott drabbas ofta av vindskador. Det enklaste sättet att undvika detta är att placera plantorna i lä från de blåsigaste platserna, eller att helt enkelt välja andra alternativ som tål vinden bättre. Olika typer av prydnadsgräs och jätteverbena tål de blåsiga förhållandena bra.

Silvernjurvinda sprider sig från ampeln, över kanterna på stora krukor eller balkonglådor och faller slentrianmässigt nedåt.

Solens påverkan

Solen är grundläggande för alla växter. Växter behöver ljus för att överleva, men alla växter tål inte att konstant bli utsatt av solens starka strålar. Behovet av vattning blir större i varma väder, och framför allt under sommarens varmaste dagar. När det är väldigt varmt kan du behöva vattna dina små krukor ett par gånger extra om dagen för att de inte ska torka ut.

Heliotrop ger doft till planteringar av sommarblommor. Heliotropen trivs på ljusa och varma platser, men den kan lätt torka ut så var noga med vattningen. Kom ihåg att ta bort bleknande blommor för att fortsätta blomningen hela sommaren.

Olika typer av suckulenter är passande att ha på varma och soliga platser då de har blad som lagrar fukt och kan därför tolerera torka och värme bättre än många andra växter. Kalanchoe är en typ av suckulent som är mest känd som krukväxt men passar minst lika bra att plantera som sommarblomma i trädgården.

Kaktusar och andra suckulenter som växer på fönsterbrädet kan flyttas till en solig och varm plats under sommaren för att njuta av solens strålar. Vänj dina inomhusväxter vid sommarplatsen genom att gravis utsätta dem för rikligt med ljus.

Att ha en solig balkong eller terrass i söderläge kan vara en utmanade situation då det kan bli gassande hett. Den mest passande sommarblomman för en sådan plats är pelargonen. Den tolererar både torka och värme och är dessutom lättskött. Pelargonerna njuter av solens strålar och blommar tacksamt under varma och soliga somrar. Är det istället en kallare sommar blir deras skott inte lika långa och får mindre blomning. Skälet till pelargonens popularitet är just att den blommar hela sommaren, är tillförlitlig och kan stå emot torka. Pelargoner är därför de säkraste blommorna för balkonger, bakgårdar och sommarstugor.

Många örter trivs i samma varma klimat som sommarblommorna.

Lavendel, timjan, salvia och rosmarin är exempel på örter du kan odla bland sommarblommorna. Det bästa av allt är att du får tillgång till färska örter som förgyller middagarna. Även prydnadsgräs är tåligt för ljusa och varma förhållanden.

Lavendel används ofta i sommarblomsplanteringar. När du rör vid blommorna frigörs en fantastisk doft.

Ta vara på skuggan

Många tror att det är svårare att hitta vegetation på en skuggig plats än på en solig och ljus plats. Men växter som snöflinga, begonia och bloddroppar trivs faktiskt bäst i skuggan.

Rosbegonia, eller höstbegonia, är inte bara lämplig för sommarblomsplanteringar utan trivs även inomhus.

I själva verket kan många växter som trivs i solen också överleva i skuggiga förhållanden, men blomningen kan avta när växten inte får tillräckligt med solljus.

Ett exempel är soldyrkande ringblomman som nästan helt hoppar över sin blomning om den placeras i skuggan. Likaså blir det för växter som inte kan stå emot stark sol, om de placeras på en solig plats kan de torka ut helt. Snöflinga är en blomma som kan stå i solljus men som trivs bäst i skuggan. Torkar den ut så vissnar alla blommor samtidigt. Snöflingan tar då en paus från blomningen och börjar istället att samla energi för tillväxt och nya knoppar. I värsta fall dör den helt. Detsamma gäller för lobelia, men den har svårare att återhämta sig.

När du planerar växer för skuggiga lägen bör du, utöver växternas optimala växtförhållanden och dina egna preferenser, tänka noga igenom valet av färg på blommorna. På skuggiga platser sticker nämligen inte alla färger ut. Till exempel går blommor i mörka toner nästan obemärkt förbi i en skuggad plantering.

Den briljanta trädtaklöken ’Zwartkop’ antar en nästan svart nyans i solljus. I svagt ljus, till exempel på vintern inomhus utan växtljus, bleknar dess färg och bladen blir gröna.

Däremot blir ljusa och vita blommor ordentligt synliga på en skuggig plats, och ger intryck av att lysa upp i mörker. Viktigt att tänka på är att enbart vattna sommarblommorna i skuggan efter behov eftersom fukt håller sig kvar i jorden och växten mycket bättre i skuggan.

Sommarbegonian blommar rikligt även under blygsamma förhållanden. Sommarbegonia överlever mycket bra i svagt ljus eller rörliga ljusförhållanden.

Sommarblommor och växter för sol och värme

Sommarblommor och växter för skuggan eller lite solljus

Text: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen

Sök