Jordskola

Är det skillnad på jord och jord och vad är egentligen skillnaden mellan fabrikstillverkad och naturlig jord?
  • Att välja jord

    Valet av jord kommer påverka dina växter och hjälpa dem gå från skott till blomsterprakt. Bra jord med rätt ingredienser är grunden som skapar förutsättningen för rötterna att utvecklas och skapa mästerverk i trädgården.

    I vårt sortiment hittar du flera olika jordar, för olika typer av växter och ändamål. Det som skiljer dem från varandra är näringsinnehåll, struktur och pH-värde, faktorer som vi har anpassat efter olika växters behov. Dessa faktorer gör att det inte finns en jord som är bäst, vilken jord du ska välja kommer varierar beroende på dina växter och vart dessa ska planteras.

Spelar det någon roll vilken jord jag har i trädgården?

Det är jorden som ger växter förutsättningen att trivas och växa. I våra trädgårdar har vi oftast sand- eller lerjord, det går inte att förvandla en sandjord till lerjord eller tvärtom. Däremot kan man förbättra jorden så att förutsättningarna blir de bästa för dina växter. Gå ut i din trädgård, ta lite jord med en fuktad hand och krama den. Lerjorden blir lätt en klump som går att forma medan sandjorden smulas sönder.

  • Lerjord håller vatten bra och innehåller naturligt mer kalk och näring. Den håller värmen längre in på hösten. En lerjord kan vara tungarbetat och bli för kompakt vilket gör att rötterna får syrebrist, den värms även upp långsammare på våren.

  • Sandjord känns grynig, är både lättarbetad och väldränerad vilket ger rötterna rötterna en luftig miljö. Den värms upp relativt fort på våren. Sandjorden innehåller mindre kalk och är inte bra på att hålla vatten och näring utan torkar upp snabbt.

  • All jord du köper på säck baseras på torv, en råvara som är utmärkt för plantering och odling. Blandat med rätt mängd sand, lera och näring skapas en jord med rätt förutsättning för dina växter.

  • När man pratar pH–värdet i en jord handlar det om växternas möjlighet att ta upp näringsämnen. En generell riktlinje är att de flesta växter trivs med ett värde på 5,5-7. För att höja pH-värdet kan man tillsätta kalk.